Jeg blev vegetar engang i september eller oktober 2007, og jeg har holdt det - uden fristelser - lige siden. Det er ikke længe jeg har været vegetar, men allerede nu har jeg store planer om at dette skal være en livslang "tilstand".
Jeg har måttet erfare at langt de fleste laver store øjne når de hører om mine spsievaner. Der er ikke mange der er villige til at acceptere mit valg, men trods det spørger de alligevel om hvorfor jeg dog har valgt noget så tåbeligt. Egentligt gider jeg slet ikke fortælle det til de folk, som allerede inden jeg er gået igang, har besluttet sig for at jeg både er dum og tåbelig. De vil jo alligevel ikke lytte til mine argumenter, så den diskussion føler jeg er spild af min tid. Derfor har jeg gang på gang blot svaret "jamen det er fordi jeg ikke mener dyrenes liv er mindre værdigt end vores", men det er jo slet ikke dækkende nok. Jeg skriver dette i håb om at du, dig som sætter mig i en bås før du har hørt mig, ja for at du evt. (forhåbentligt) kan få et andet synspunkt på mit valg. Jeg accepterer fuldt ud af du spiser kød - det gjorde jeg jo også selv engang. Men jeg vil ikke diskutere med en modpart der ikke lytter. Jeg har hørt dine modargumenter og de lyder som regel på noget i retningen af: "hvad så med planterne, har de ikke et liv?".
Her er mine argumenter:
1. Andres liv er ikke mindre værdigt end mit. Andre defineres som nogen/noget med en bevidsthed. En ko er lige med en hund ? jeg spiser ikke min hund
2. Kødlandbrug forurener meget mere end plantelandbrug: Det kræver mellem 5 og 10 kg dyrket plantefoder at fremstille 1 kg kød, afh. af hvilket dyr vi taler om. hvis vi undlod at spise kød, ville vi ikke behøve at dyrke/kunstgøde og sprøjte så meget. Mht til kunstgødning kan man sagtens dyrke uden, eller med mindre gødning, det giver bare et ringere udbytte. Kunstgødning som er det der bruges mest af, fremstilles pt ikke af husdyrgødning men industrielt/kemisk. Det er energikrævende og f.eks fosfat graves op af fosfatminer og transporteres.
3. Det er sundere. Animalske, mættede fedtsyrer og kolesterol forringer sundheden.
4. Kød er med tiden blevet langt mindre tiltrækkende – det er ulækkert!
5. "For at overleve er man nødt til at slå ihjel, det er et ubehageligt men uundgåeligt livsvilkår". Nej, vi er ikke tunget til at slå ihjel for at overleve (her i Danmark). Vi lever i et samfund, hvor vi har et overskud, der gør, at vi ikke er nødt til at slå ihjel for at leve (nu mindre man medregner høsten af planter under begrebet "at slå ihjel" ) . Energi- og vitaminbehovet kan dækkes ved at sammensætte vegetarkosten rigtigt og evt med nogle vitamintilskud. Og når det kommer til smagen af maden, er der ingen tab hos vegetarer. Man kan sagtnes lave mad der smager godt og er varieret uden kød. Så hvorfor slå ihjel? Hvorfor ikke springe hele diskussionen mht. dyrevelfærd og aflivning af dyr over? I denne del af verden kan vi vælge til og fra på fødevarefronten, og ved at være vegetar undgår jeg at skulle tage (samvittighedsmæssig) stilling til om hvordan dyrene og har levet og hvordan de døde.
6. Meget af det oksekød der for tiden ligger på hylderne i butikkerne kommer fra Brasilien. Så længe vi importerer dette, har man i Brasilien en grund til at rydde regnskov til græsning.
7. Jeg spiser ikke fisk, da fisk (og rejer) fra fiskeopdræt ikke er godt økologisk set, da disse fodres med foder fremstillet af vildtfangne fisk. (stort spild - også til energi til fangsten).
8. Som vegetar kommer man ikke til at mangle de essentielle aminosyrer (som mange tror). Man skal blot spise varieret af især korn, bønner, ærter, nødder m.m.
10. Alkærlighed og respekt for naturlige livsprocesser. Det er ikke muligt at leve uden overhovedet at gøre skade på andet liv (og her menes der grønsager m.m.), men man kan gøre sit bedste (som jeg), i stedet for blot at give op. Æbletræets livsprocess ender ikke ved at jeg spiser et æble, men det gør koens, hvis jeg spiser en bøf (men ikke hvis jeg drikker et glas mælk)
11. Jeg undgår at medvirke til drab på dyr.
12. Hvis alle var vegetarer (jeg er selvfølgelig opmærksom på at dette ikke er muligt, men en er bedre end ingen), så kunne jorden brødføde langt flere mennesker, end der kommer som følge af befolkningseksplotionen. Det er meget ineffektivt at lade svinene spise kornet, for derefter at spise svinet.
13. Mennesket er fysiologisk bygget til vegetarisk kost: tænderne er typiske for planteædere, og tarmen er lang. Rovdyr er kendetegnet ved en kort tarm, hvorved der er kortere tid mellem input og output. Spiser en planteæder kød, dannes der forrådnelse og giftstoffer i tarmen, fordi passagen tager væsentlig længere tid.
14.Man slipper for problemer med, og tillige diskussionerne om, kræftfremkaldende hormoner i amerikanske bøffer, kogalskab i britiske ditto og salmonella i kyllinger.
15. Som vegetar er jeg med til at gøre jagt usmart - jage dyr for sjov??
16. Ved at spise en føde, der medgår i den nedereste del af døekæden, undgår jeg at indtage alle de giftstoffer der ophobes i dyrene.
17. Som vegetar medvirker man til at mindske landbrugets og miljøets gylleproblemer.
18. Vegetarisme er udtryk for medlidenhedsevne over for dyr.
19. Da vegetarisme er væsentlig sundere end kødspisning, kunne samfundet spare store summer på sygdomsbekæmpelse, hvis en stor del af befolkningen blev vegetarer. Det er bedre at forebygge end at helbrede.
Abonner på:
Kommentarer til indlægget (Atom)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar